Betreft een metalen bietenkopschoffel met een ronde houten steel en een T-vormig handvat. De bietenkopschoffel bestaat uit een vrijwel rechthoekig scherp schoffelblad, dat met een ronde ijzeren beugel is verbonden met het steelhuis. Daarnaast is er in de binnenbocht van deze beugel een brede platte metalen strip gesmeed, onder andere ter versterking. Deze strip is onder een hoek gezet om zodoende ook een soort van korf te vormen waarin de bietenkop opgevangen kan worden. Aan de bovenkant van de beugel bij de steelaanzet is een puntig ijzer gesmeed, waarvan de punt vrij eindigt boven het schoffelblad. Met behulp van een bus, waarin een taps toelopende koker of schacht is gesmeed, is de steel vastgeklemd.
Een bietenkopschoffel (Fries: kopskoffel) wordt gebruikt om van op het land staande bieten de kop met het loof te verwijderen voor het rooien. Een bietenkopschoffel is vaak aan de achterzijde uitgevoerd met een opstaande rand en heeft aan de voorzijde een scherpe punt. Zo kan de bietenkop vastgehouden worden en naast de gekopte rij bieten op een zwad worden gelegd.